maanantai 7. joulukuuta 2015

Hius

Hiuksen määritelmä

Hius on keratiinia eli sarveistuneista, kuolleista soluista muodostunutta kuitumaista ainetta. Hiuksen ihonalainen osa, eli hiustuppi on hiuksen elävä osa. Hiustuppi koostuu monista eri osista kuten talirauhanen, karvankohottajalihas, hiusnysty ym. Kaikilla osilla on omat tehtävänsä. Hiustuppi erittää hiukseen esim. melaniinia, eli hiuksen väriainetta ja rasvoja.

Hiusten määrä

Ihmisellä on keskimäärin 100 000 hiusta. Hiusten määrään vaikuttaa esimerkiksi minkä värinen hius on ja hiusten kantajan perimä. Tummaihoisemmilla ihmisillä on luonnostaan kiharammat ja tuuheammat hiukset mitä meillä eurooppalaisilla vaaleaihoisilla.

Hiusten paksuus

Hiusten paksuus vaihtelee 0.04 – 0.12 millimetrin välillä. Mitä paksumpi hius on, sitä enemmän siinä on hiusta peittäviä suomukerroksia. Myös hiuksen paksuuteen vaikuttaa kantajan syntyperä ja perimä.

Hiuksen pituus

Ihmisen hiukset kasvavat enintään 40 - 80 cm pituisiksi, riippuen siitä kuinka pitkä hiusten ”ikä” on. Kun hius on saavuttanut oman maksimipituutensa, se tippuu pois ja uusi hius alkaa kasvaa sen tilalle. Hiusten pituus voi kärsiä jos hiukset ovat kuivat, huonokuntoiset tai vaurioituneet, jolloin hius katkeilee.

Hiusten elinkaari

Kasvuvaihe (angeenivaihe) (85 - 90 % hiuksista)
Kasvuvaihe kestää 2-6 vuotta, mutta lyhenee ajan myötä. Kasvuvaiheessa hiustuppi työntää keratinisoituvia soluja ylös. Hius kasvaa keskimäärin 1cm kuukaudessa. Hiusten kasvun nopeuteen vaikuttaa myös perimä.

Välivaihe (katageenivaihe) (n. 1 % hiuksista)
Siirtymävaihe kestää noin kaksi viikkoa, jonka aikana hiusten kasvu loppuu. Karvatuppi supistuu ja hius irtaantuu elävästä osasta. Hius kuitenkin tippuu vasta kun se on jonkunlaisen mekaanisen rasituksen alaisena

Lepovaihe (telogeenivaihe) (10 – 15 % hiuksista)
Lepovaihe kestää 2-4 kk. Sinä aikana hius tippuu hiuspohjasta. Lepovaiheen loppupuolella hiusnystystä alkaa kehittymään uutta hiusta, ja ensimmäinen vaihe alkaa uudestaan.

Värin muodostuminen

Hiusnystyn yläosassa sijaitsee melanosyyttejä joista muodostuu hiusten väriainetta, melaniinia. Hiusten väri määrittyy lähinnä perinnöllisesti. Hiusten väriin voi vaikuttaa myös ulkoiset tekijät, kuten auringonpaiste joka vaalentaa hiusta, tai värjäys. Nuoremmilla hiukset ovat yleensä vaaleammat mitä iäkkäämmillä. Vanhetessa hiukset alkavat harmaantua. Harmaantuminen johtuu siitä, että vanhemmiten melanosyytit vähentävät väriaineen tuottoa.

Hiuksen muoto

Hiusten muotoon vaikuttaa se, minkä muotoinen hiustuppi on. Suorasta ja pyöreästä hiustupesta kasvaa suora ja pyöreä hius, kaarevasta hiustupesta taas kihara ja taipuisa.

Ravinto ja hiukset

Jos elimistössä on liian vähän joitain vitamiineja, hivenaineita tai ravintoaineita, se näkyy hiuksen kunnossa. Elimistö käyttää ensimmäisenä ravintoaineet välttämättömiin elintoimintoihin, jonka jälkeen vasta hiuksiin ja muihin pienempiin asioihin.

Lähteet
AG Hiuskonsult
Wikipedia
Hiukset – Taina Luoma, Marjo Oksman
Väriä ja kiharaa – Raija Kara, Kirsi Oksaharju, Marjo Oksman

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti