maanantai 7. joulukuuta 2015

Iho

Ihon kerrokset ja paksuus

Iho koostuu kolmesta kerroksesta. Ulommainen kerros on Epidermis eli orvaskesi, toinen kerros on Dermis eli verinahka, kolmas kerros on Subkutis eli ihonalaiskerros.

Epidermis on paksuudeltaan 0.05 - 0,2mm. Epidermiksessä on neljä kerrosta, Sarveissolukerros, Jyväissolukerros, Okasolukerros sekä Tyvisolukerros.
Dermis on paksuudeltaan 0,5 - 2mm. Dermis koostuu sidekudoksesta, hermoista ja verisuonista. Dermiksessä sijaitsee myös karvojen juuriosa, talirauhanen, hikirauhanen ja hermojen päätteitä sekä imusuonia.
Subkutis on ihon alla oleva rasvakudos jonka paksuus riippuu rasvakudoksen määrästä.
Iho kokonaisuudessaan on 1 - 4mm paksu. Paksuus vaihtelee paikasta riippuen.

Ihon tehtävät

Ihon keskeisiä tehtäviä on kehon suojaaminen erilaisilta säteilyiltä, kemikaaleilta, viruksilta, bakteereilta ja pehmentää iskuja. Iho säätelee kehon lämpötilaa ja nestetasapainoa erittämällä hikeä ja talia sekä varastoimalla lämpöä ja kosteutta. Ihon tehtäviin kuuluu myös viestittäminen ja hälyttäminen sekä sosiaalinen kanssakäyminen ilmeillä ja ihon tuntoaisimuksilla.

Ihon uusiutuminen

Tyvikerros varmistaa orvaskeden säännöllisen uusiutumisen solujen jatkuvan jakautumisen avulla.
Iho uusiutuu vähän yli kuukaudessa. Tämä uusiutuminen tapahtuu orvaskedessä.
Uusiutumisessa pyöreät tyvisolut jakautuvat ja alkavat nousta alimmasta kerroksesta ylimpään kerrokseen, litistyen koko ajan enemmän. Sarveissolukerroksessa jo täysin littanat solut ovat keratiinisoituneet, ja muodostavat suojakerroksemme, marraskeden. Lopuksi vanhat keratiinisolut hilseilevät pois, uusien keratiinisolujen tieltä.

Lähteet
 Hiukset -kirja , Taina Luoma ja Marjo Oksman
Wikipedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti